9.9.2022 - 16.11.2022
GalleriA, Kuopion taidemuseo Kauppakatu 35, Kuopio
Kuopion taidemuseo & Kuopion kuvataiteilijat ry

Johanna Naukkarinen

Kuva: Body Worlds: The Anatomical Venus (with Tiia Kasurinen), 2021. Kuva: Johanna Naukkarinen

Anatomical Venus esittelee anatomisen venuksen, 1700-luvun venushahmoisen anatomianuken, jonka kautta Johanna Naukkarinen käsittelee teoksissaan historiallisten anatomiakuvastojen tiukkoja sukupuolirooleja. Valokuvista, digitaalisista piirroksista ja kuvakollaaseista rakentuva näyttely tarkastelee tätä lääketieteen ja taiteen historian risteyksessä olevaa ilmiötä erilaisia kuvastoja analyyttisesti ja leikkimielisesti yhdistellen.

Anatomiset venukset ovat 1700-luvun Italiasta lähtöisin olevia vahanukkeja, jotka luotiin opettamaan anatomiaa tavalliselle kansalle. Nuket muotoiltiin kuvataiteesta inspiraatiota saaneiksi venusmaisiksi naishahmoiksi ja koristeltiin helmillä, pitkillä aidoilla ihmisen hiuksilla ja silmäripsillä. Nuket makasivat silkillä selällään, sisälmykset avoinna nautinnollinen ilme kasvoillaan. Venusten kauneuden oli tarkoitus hämätä ihmisiä olemaan ajattelematta kuolemaa, samalla kun niillä opetettiin anatomiaa.

Lääketieteellisenä esineenä anatominen venus heijastaa aikansa lääketieteen räikeän sukupuolittuneita valtarakenteita. Näyttely laajenee jäljittämään anatomiakuvastojen ja kuvataiteen yhteistä kuvakieltä ja tapoja kuvata sukupuolta. Historiallisten anatomiakuvastojen oli tarkoitus viedä ihmisyyden ytimeen, mutta naisiksi määritellyille kehoille ne jättävät vain passiivisen alastonmaalauksen kaltaisen roolin.

Valokuvasarja Body Worlds: The Anatomical Venus (with Tiia Kasurinen) kuvittelee anatomisen venuksen Body Worlds –näyttelyyn ja asentoihin, joissa taiteen ja lääketieteen historia on tavallisesti esittänyt vain miehiksi määriteltyjä kehoja. Teossarjassa esiintyy tanssitaiteilija Tiia Kasurisen.

Teossarjat Studies on Science and the Feminine Figure ja Lying Down jäljittävät eri ajoista ja konteksteista tuttujen kuvastojen kautta anatomisen venuksen passiiviseen asentoon rinnastettavia naishahmoja. Teossarja Memento Vivere tekee naishahmoisista matkamuistopatsaista memento mori -esineitä, mutta kuolevaisuuden sijaan se päätyy muistuttamaan elämästä.

Näyttelyn tekemistä ovat tukeneet Alfred Kordelinin säätiö, Taiteen edistämiskeskus, Turun kulttuurilautakunta ja Turun taideyhdistys. Aito anatominen venus on kuvattu Bolognassa Palazzo Poggin museossa.