Huomioithan, että koronatilanteen vuoksi tapahtumat muuttuvat lyhyelläkin varoitusajalla. Tarkistathan tapahtuman tiedot järjestäjän sivuilta. Noudatathan kaikissa toimissasi THL:n yleisiä ohjeistuksia.

Tapahtuma on jo mennyt.

Aika Mennyt
Ti 28.11. klo 19:15 - 20:45
Paikka
Kuopion kaupungintalo Tulliportinkatu 31, Kuopio
Järjestäjä
Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Kuopion yksikkö
https://www.facebook.com/events/693154662775309/

Studia Generalia: Suomalaisia urkureita ja urkuteoksia 1800-luvulla

Studia Generalia: Suomalaisia urkureita ja urkuteoksia 1800-luvulla
Kuva: Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Kuopion yksikkö

Oskar Merikannon, "Suomen kotien säveltäjän" tietävät monet, mutta hänen laulumusiikkinsa varjoon on jäänyt se, että hän oli myös taitava urkuri, joka sävelsi ensimmäiset suomalaiset konserttimusiikiksi luettavat urkuteokset. Mutta keitä muita urkumusiikin säveltäjiä oli Suomessa Merikannon lisäksi? Ja oliko Merikanto ainoa konsertoiva urkuri Suomessa tuohon aikaan? Ville Urponen kertoo esitelmässään suomalaisista 1800-luvun urkumusiikin ja urkutaiteen tekijöistä.

VILLE URPONEN on tunnetuimpia suomalaisia urkutaiteilijoita. Opiskeltuaan Sibelius-Akatemian solistisella osastolla urkujen- ja pianonsoittoa opettajinaan Kari Jussila ja Meri Louhos, hän täydensi urkujensoiton opintojaan Amsterdamissa Jacques van Oortmerssenin johdolla. Urponen valmistui musiikin tohtoriksi 2009.

Ville Urponen on esiintynyt useissa Euroopan maissa, Japanissa, Etelä-Koreassa, Kiinassa ja Venäjällä ja soittanut lukuisilla merkittävillä koti- ja ulkomaisilla musiikkifestivaaleilla. Kesällä 2020 hän soitti Leipzigin Tuomaskirkon ”Bach-urkujen” 20-vuotisjuhlakonserttisarjan avajaiskonsertit.

Urponen on levyttänyt ja tutkinut laajalti suomalaista romantiikan ajan urkumusiikkia ja aiheeseen liittyviä artikkeleita on julkaistu alan koti- ja ulkomaisissa lehdissä. Vuonna 2010 julkaistiin hänen kirjansa "Intomielisen nuoruuden vääjäämätöntä voimaa. Suomalainen urkumusiikki toiseen maailmansotaan asti".

Urponen on vieraillut useissa Yleisradion puheohjelmissa sekä toimittanut YLE:lle kolmiosaisen ohjelmasarjan "Sinivalkoista urkumusiikkia".

Ville Urponen toimii urkumusiikin lehtorina Sibelius-Akatemiassa. Hän on Turun Urkujuhlien taiteellinen johtaja. Urponen on Helsingin Musiikkitalon suuren salin tulevien urkujen suunnittelutyöryhmän jäsen. Urposelle myönnettiin Pohjoismaiden vanhimman urkutaiteen seuran, Organum-seuran kiertopalkinto vuonna 2015 hänen näkyvästä ja pitkäaikaisesta työstään urkutaiteen hyväksi

Muut saman käyttäjän lisäämät

Muut samassa paikassa