Huomioithan, että koronatilanteen vuoksi tapahtumat muuttuvat lyhyelläkin varoitusajalla. Tarkistathan tapahtuman tiedot järjestäjän sivuilta. Noudatathan kaikissa toimissasi THL:n yleisiä ohjeistuksia.

Tapahtuma on vuodelta 2023.

Ehkä tämänvuotinen tapahtuma löytyy haulla, tai on näkyvillä tällä sivulla 'Muut saman käyttäjän lisäämät tapahtumat' -listauksessa.

Aika Mennyt
20.10.2023 - 25.2.2024 klo 12:00 - 16:00
Paikka
VB-valokuvakeskus Kuninkaankatu 14-16, Kuopio
Järjestäjä

Adélesta Gretaan - Valokuvaajia Victorin varjossa

Adélesta Gretaan - Valokuvaajia Victorin varjossa
Kuva: Kuvaamoapulainen Hilma Miettinen (Koivisto). Kuva: Kuopion kulttuurihistoriallinen museo.

Suomalaisen valokuvan kentällä Victor Barsokevitschin (1863-1933) muisto ja kuvatuotanto ovat saaneet ainutlaatuista huomiota: näyttelyitä, julkaisuja ja moninaisia kulttuurisia toimintoja on toteutettu jo viidellä vuosikymmenellä. Kukaan toinen suomalainen valokuvaaja 1890-1920-luvuilta ei ole saanut osakseen tähän verrattavaa laadukasta esittelyä näin lukuisina julkistuksina. Perustana on kuvaamon tuottama täsmällisesti dokumentoitu noin 70 000 lasinegatiivia sisältävä arkistokokonaisuus. Säilyneessä aineistossa riittää tutkittavaa; varovasti arvioiden Barsokevitschin kuvaamon päiväkirjoissa vuosilta 1893-1927 mainitaan noin 45 000 asiakaskäyntiä ja liki 150 000 valokuvaa.

Mutta keitä kaikkia oli kuvaamassa Barsokevitschin nimiin kirjattua aineistoa, josta on julkistettu vasta noin kymmenesosa? Kuvaajat tunnetaan vain niminä, ja heillä kaikilla on naisen nimi, jota ei ole kuitenkaan kirjattu kuvaustapahtumaan. Tätä taustaa vasten on rakennettu näyttely “Adélesta Gretaan - Valokuvaajia Victorin varjossa”. Näyttely on esillä VB-valokuvakeskuksella Kuopiossa 20.10.23 - 25.02.24.

Adéle Barsokevitschin sekä muut Victorin varjoon jääneet kuvaamon naiset valokeilaan nostava kokonaisuus pitää sisällään viisi eri teemaa. “Adélen aika” tuo esille unohdetun 1880-luvun. “Kuvien koti” tutustuttaa kuvaamon miljööseen, sen rakennuksiin ja asukkaisiin. “Kuka kuvasi” nostaa esiin nimiä Miettisistä Mieloseen. “Kuvakauppaa ja journalismia” kertoo julkisuuden luomisesta ja “Ateljeeakteja yhteisellä matolla” avaa huumorin, satiirin ja toiston käyttöä muotokuvissa.

Näyttelyn on kuratoinut tutkija Jukka Kukkonen. Näyttelyä ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Savon rahasto ja Finnfoto.

Liput: 10/5/0€

Muut saman käyttäjän lisäämät

Muut samassa paikassa