Huomioithan, että koronatilanteen vuoksi tapahtumat muuttuvat lyhyelläkin varoitusajalla. Tarkistathan tapahtuman tiedot järjestäjän sivuilta. Noudatathan kaikissa toimissasi THL:n yleisiä ohjeistuksia.
Aika
18.11.2022 - 22.10.2023
Paikka
Kuopion korttelimuseo Kirkkokatu 22, Kuopio
Järjestäjä

Jalkapalloa ja kunnian kenttiä – pohjoissavolaista jalkapallohistoriaa

Jalkapalloa ja kunnian kenttiä – pohjoissavolaista jalkapallohistoriaa
Kuva: Kuopion korttelimuseo

ti–su klo 10–15, ma suljettu

Kuninkaalla on usein monta nimeä, mutta urheilulajien saralla niitä tunnetaan vain yksi, jalkapallo. Nappulakengät, nurmi, fanituotteet ja kannatushuudot ovat tämän kuningaslajin merkkejä. Pelejä verhoaa käsinkosketeltava jännitys ja oman kylän seuraa kannatetaan viimeiseen asti. Lopputuloksena on ylitsepääsemätön riemu tai pettymys pistetaulun viimeisestä näkymästä riippuen. Jalkapallokulttuuri ei kuitenkaan ole erillään muusta yhteiskunnasta, vaan sodat tai poliittiset jakolinjat ovat vaikuttaneet lajikehitykseen ja joukkueiden muodostamiseen.

Yksi on kuitenkin varmaa – jalkapalloilu on aina ollut vahvana pohjoissavolaisten pelaajien ja fanien sydämissä. Näyttelyssä jalkapalloilun historiaan syvennytään maakunnan mielenkiintoisimpien pelikenttien, legendaaristen pelaajien ja ansiokkaan kasvattajaseuratyön kautta. Uusi valmentaja tai tuore ulkomaanvahvistus on voinut aiheuttaa milloin missäkin kunnassa oikean jalkapallobuumin. Parhaillaan erään pitäjän asukkaista jopa puolet osallistui jalkapallopeleihin. Pelikentille on kurvattu fanibusseilla ja jopa taksilla aina Rovaniemelle saakka. Näyttely avaa jalkapallokulttuuria myös varusteiden ja lajin kehityksen näkökulmasta, kannattajien roolia unohtamatta. Maakunnassa tunnelmaa on nostatettu niin rytmikkäillä iskulauseilla, lehmänkelloilla kuin sorsapilleillä. Entäs mitä pientä Pohjois-Savolaista kuntaa voidaan pitää varsinaisena tähtihautomona, josta on asukaslukuun nähden noussut hämmästyttävä määrä huippupelaajia?

Kuopion korttelimuseon näyttely perustuu vuonna 2020 ilmestyneeseen teokseen Kunnian kentät – kirja savolaisista jalkapallopyhätöistä. Näyttelyn käsikirjoitus on toteutettu yhteistyössä Mikko Vehviläisen ja Jussi Kumpulaisen kanssa.

Liput: 8,00 / 5,00 €
Alle 18-vuotiaat maksutta

Muut saman käyttäjän lisäämät

Muut samassa paikassa