Huomioithan, että koronatilanteen vuoksi tapahtumat muuttuvat lyhyelläkin varoitusajalla. Tarkistathan tapahtuman tiedot järjestäjän sivuilta. Noudatathan kaikissa toimissasi THL:n yleisiä ohjeistuksia.

Tapahtuma on vuodelta 2023.

Ehkä tämänvuotinen tapahtuma löytyy haulla, tai on näkyvillä tällä sivulla 'Muut saman käyttäjän lisäämät tapahtumat' -listauksessa.

Aika Mennyt
28.1. - 16.4.
Paikka
Kuopion taidemuseo Kauppakatu 35, Kuopio

Kari Juutilainen: Presence

Kari Juutilainen: Presence
Kuva: Kari Juutilainen, VARA, 2022. Kuva: Kari Juutilainen

ti-su 10 - 17, ke 10-19
ma suljettu

Kuopiolaisen kuvataiteilijan Kari Juutilaisen näyttely Presence koostuu abstrakteista maalauksista, joista taiteilija on luonut näyttelysaliin runsaan, kokemuksille avoimen installaation. Pääosa Presence-näyttelyn teoksista edustaa Juutilaisen uutta tuotantoa. Näille abstrakteille teoksille ovat tyypillisiä orgaaniset -osin myös geometriset muodot- ja kerrokselliset rakenteet, joissa näkyy sekä ajallinen, vertauskuvallisesti myös historiallinen ulottuvuus, että kaaoksen ja järjestyksen vuorovaikutus. Näyttelykokonaisuudelle antaa lisäksi ajallista perspektiiviä muutama huolella valittu teos taiteilijan aiemmasta tuotannosta.

”One of the coolest things about any artwork is that there was someone behind it who was alive. Artwork shares some of the *aliveness* of the human being” – E. J. Hauser

Kari Juutilainen on avannut taiteen tekemisen prosessia seuraavasti: ”Taiteen tekemisessä pohdinta ja ajattelu yhdistyy intuitioon, assosiaatioihin ja tunteisiin. Se on visuaalista ajattelua. Kun kuvataan näkymätöntä, vaikeasti kuvailtavaa maailmaa, visuaalisella ajattelulla päästään alueelle, jota sanat eivät välttämättä tavoita.” Juutilainen viittaa taiteen tekemisen prosessissa transpiraatioon. Se lähtee liikkeelle ajatuksesta, joka alkaa itää, kasvaa ja kehittyy taideteokseksi. Maalatessa myös alitajunta ja hiljainen tieto vaikuttavat lopputulokseen, joka parhaimmillaan yllättää myös tekijän.

Pieksämäellä vuonna 1953 syntynyt Kari Juutilainen on monipuolinen ja tuottelias kuvataiteilija. Hänen 40-vuotisen taiteilijanuransa aikana syntyneeseen tuhansia teoksia käsittävään tuotantoonsa kuuluu maalauksia, piirustuksia, veistoksia, valokuvia, musiikkia, tila-ääniteoksia, videoita ja performansseja. Juutilaisella on ollut yli 30 yksityisnäyttelyä ja yli 100 yhteisnäyttelyä sekä noin 30 performanssiesitystä. Hän on uransa aikana työskennellyt pääasiassa Kuopiossa, mutta myös ympäri maailmaa noin 20 residenssijakson aikana mm. Italiassa, Ranskassa, Espanjassa, Brasiliassa, Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa.

Vuonna 1982 Turun piirustuskoulusta valmistunut Juutilainen on uransa aikana haastanut itseään ja katsojia muuntautumalla rohkeasti. Hänen teoksensa ovat tavoittaneet yhtä lailla ekspressiivisestä, figuratiivisesta, geometrisesta tai minimalistisesta ilmaisusta nauttivia katsojia. Taiteen tekijänä hänelle on tyypillistä älyllisyys, ennakkoluulottomuus, sammumaton uteliaisuus ja analyyttisyys.

Kari Juutilaisen edellinen yksityisnäyttely oli Kuopion taidemuseossa 35 vuotta sitten. Siitä tuli hänen läpimurtonäyttelynsä, jonka jälkeen hän nousi valtakunnalliseen tietoisuuteen. Hänen teoksiaan on mm. useiden museoiden kokoelmissa. Hänelle myönnettiin valtion taiteilijaeläke 2015.

Kari Juutilainen on Taidemaalariliiton TML, Kuopion Kuvataiteilijat ry:n, Dimensio ry:n ja Suomen arvostelijain liiton SARV:n jäsen.

Liput: 10€ / 6€
Alle 18-vuotiaat vapaa pääsy
Museokortti 76 €

Muut saman käyttäjän lisäämät

Muut samassa paikassa

Ei tapahtumia.