Huomioithan, että koronatilanteen vuoksi tapahtumat muuttuvat lyhyelläkin varoitusajalla. Tarkistathan tapahtuman tiedot järjestäjän sivuilta. Noudatathan kaikissa toimissasi THL:n yleisiä ohjeistuksia.

Tapahtuma on jo mennyt.

Aika Mennyt
7.1.2023 - 5.3.2023
Paikka
GalleriA, Kuopion taidemuseo Kauppakatu 35, Kuopio
Järjestäjä
Kuopion taidemuseo & Kuopion kuvataiteilijat ry
https://kuopiontaidemuseo.fi/johanna-vaisanen-urkujoki/

Johanna Väisänen: Urkujoki

Johanna Väisänen: Urkujoki
Kuva: Johanna Väisänen, Urkujoki, 2022. Still-kuva videoinstallaatiosta.

GalleriA:n vuoden 2023 aloittaa kuopiolaisen taiteilijan Johanna Väisäsen näyttely Urkujoki. Näyttelyssä on esillä kaksi teosta: ääni-installaatio sekä videoinstallaatio. Ääni-installaatioon rakennettu urkuharmoonien sisälle ja näyttelyvieras voi osallistua teokseen soittamalla harmooneita.

Videoinstallaatiossa urkuharmoonia kuljetetaan vesistöjä pitkin tuomaan kulttuuria maahan, jossa ei ole vielä tieverkostoa.

“Mikäli Suomen kulttuurihistoria tiivistettäisiin yhteen esineeseen, voisi se olla urkuharmooni. Urkuharmooni ja joki muistuttavat kulkemisesta kulttuurissa ja ajassa taaksepäin. Ne tuovat muistumia kansakouluajoista ja jopa esi-isistämme, jotka kulkivat jokia pitkin paitsi konkreettisesti myös muihin ulottuvuuksiin. Muinaissuomalaiset olisivat soittaneet harmoonia, jos niitä olisi ollut tuolloin olemassa. Jatkumona lapsuudelleni itäsuomalaisessa kyläkoulussa aloin kerätä urkuharmooneja. Harmooni on maaginen soitin, jolla on omat keuhkonsa. Se on kuin oma organisminsa.” Väisänen kertoo teoskokonaisuudesta.

Johanna Väisänen (1972) on Kuopiossa asuva ja työskentelevä taiteilija. Monet Väisäsen teoksista kytkeytyvät muistin problematiikkaan. Ne tarkastelevat muistamista ja menneisyyden ja nykyisyyden välistä dynamiikkaa eri näkökulmista. Väisäsen käyttämiä tekniikoita ovat video, valokuva, ääni, piirustus ja maalaus, joilla tehtyjä elementtejä hän yhdistää usein kierrätysmateriaaleista valmistetuiksi installaatioiksi. Väisäsen laajassa tuotannossa esiin nousevia teemoja ovat ympäristöasiat, erilaiset kertomukset ja eläimet, joita hän käsittelee liikkuvan kuvan ja tilaan rakennettujen immersiivisten installaatioiden kautta.

Urkujoki-teosta on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

Liput: Avoinna ti 10–17, ke 10-19, to-su 10–17. Vapaa pääsy.

Muut saman käyttäjän lisäämät

Muut samassa paikassa